Deel 1 en 2 van de jubileum dubbel LP  “50 JAAR TT ASSEN”  uit 1975

Het is 28 juni 1975 en het publiek stroomt deze dag in groten getale toe. De teller zal vanavond stilstaan op 133.263. Bij de trainingen van de voorbije dagen betaalden 50.554 mensen voor de toegang. Op de parkeerterreinen stonden 12.729 motoren, 26.586 auto’s, 1984 bromfietsen en 2550 fietsen.
En er kwam in 1975 een 33 toeren LP uit….en wat voor één!? D
iverse opnames, bijdragen en interviews  (aan elkaar gekletst door de nog jonge Jaap Timmer), met o.a. Phil Read, Giacomo Agostini, Kent Anderson, Johnny Cecotto, Angel Nieto, John Surtees, Mike Hailwood, Geoffrey Duke, Rob Bron, Boet van Dulmen, Wil Hartog, Marcel Ankoné, Henk van Kessel, Jan de Vries, Driekus Veer, de Asser burgemeester Grolleman, Piet Nortier, Jaap en Geert Timmer en vele anderen. Maar óók nog een aantal leuke motor-liedjes; van eentje daarvan ontbreekt jammergenoeg de naam van de uitvoerende artiest(en), onderaan deze pagina is dat raadselachtige liedje nog wel te beluisteren…iemand die weet welke artiest/band of dat is?
Verder naar beneden scrollen en je vindt meer info en foto’s over en van Jaap (en Geert) Timmer zelf!

Hieronder vind je het tweede deel van “50 jaar TT Assen”:


Hieronder nog even de buitenkant van de opengeklapte dubbel LP.


Hieronder ook nog even de binnenkant van de opengeklapte dubbel LP.


Enkele passage’s uit dit door Jaap Timmer geschreven “voorwoord”, die op de binnenkant van die geweldige “50 jaar TT Assen” was geplaatst, met enkele aanvullingen van ons:    De Asser motor enthousiasteling Dieters, een man met brede visie, zag in 1924 best wel mogelijkheden om in 1925 een race te organiseren over de nieuwe weg van Rolde, via Grolloo en Schoonloo, naar Borger en weer terug naar Rolde. De “Motorclub Assen” wilde  de boel dus wel organiseren en zo kwam de zaak van de grond.  Die eerste race in 1925 werd trouwens gewonnen door Piet van Wijngaarden op een 500 cc Norton met een gemiddelde snelheid van 91,4 kilometer per uur. Hieronder zie je de toenmalige Commissaris der Koningin Mr. J.T. Linthorst Homan, die de (toen nog) nationale races van 1925 opende.
En wil je die “stomme” film met unieke beelden van dat gebeuren in 1925 eens zien? Scroll dan helemaal naar de onderkant van deze pagina.


Hieronder: Die oude plaatjes van 1925 zijn toch nog geweldig om te zien…

 
In 1925 werd daarop fanatiek doorgeborduurd en in 1926 verhuisde men reeds naar het circuit, dat maar liefst tot 1955 gebruikt zou worden. Opa Dieters voorspelde het reeds….dat Assen tijdens de TT nog eens zou baden in het licht, ten aanschouwen van tienduizenden bezoekers. De naam “TT” stamt overigens van de Britten, die reeds vanaf 1907 op het eiland Man om de “Tourist Trophy” reden. Die letters TT sloegen schijnbaar wel aan en als gevolg daarvan ontstonden TT-races in tal van landen. De oorlogsjaren vormden een onderbreking in de reeks TT’s, na een prachtige wedstrijddag in 1939 werd het stil op de Drentse hei, maar zeven jaar later was de TT sfeer weer terug en maar liefst 80.000 belangstellenden zaten langs de baan.


In 1955 werd het nieuwe circuit in gebruik genomen.
Na diverse aanpassingen ziet het Circuit er uiteindelijk uit zoals de afbeelding hierboven rechts!

 In 2016 werd in plaats van op de zaterdag, de TT voor het eerst op de zondag verreden, de laatste zondag van juni dus. 

Hieronder: Hij werd al genoemd…”onze” eigen Jaap Timmer…..Mister TT !
Jaap was eigenlijk reeds van jongs af aan betrokken bij het TT Circuit Assen.
Hieronder zie je hem nog met z’n bijna eeuwige sigaar….en zelfs nog een fotootje uit 1975 zelf!

 
Van 1973 tot en met 1988 maakte de Assenaar onderdeel uit van het bestuur van de stichting Circuit van Drenthe. Ook was hij jarenlang voorzitter van de wegrace-commissie van de internationale motorsportfederatie FIM. Op 13 december 2007 deed hij afstand van zijn officiële functie, maar bleef een graag geziene gast op het circuit door als vice-voorzitter van de vrienden van het TT Circuit op te treden.

Geert Timmer….de vader van Jaap Timmer, won trouwens de TT races in 1936 !
Op de foto’s hieronder zie je Jaap’s vader….Geert Timmer!
Links: Geert in 1932.   Midden:  Geert met z’n gigantische lauwerkrans in 1936!
Wij denken dat de man op de rechter foto ook Geert Timmer is, op oudere leeftijd!? 

   
Op woensdag 22 februari 2017 is Jaap Timmer, na een kort ziekbed, op 77-jarige leeftijd overleden.


Als eerbetoon aan Jaap, besloot de gemeente Assen in 2019, een bocht, net buiten het circuit, naar hem te vernoemen. Het gaat om het noordelijk deel van de Eysinkweg, vlak bij het TT Circuit. Op de foto hierboven, zie je de weduwe van Jaap Timmer, Willy Timmer, samen met haar zoon Geertjan en dochter Sophie, voor het onthulde bord.
NB….Wij vinden dat de “grote” Jaap Timmer (net als z’n vader Geert) minimaal een bocht op het TT-Circuit zelf had verdiend….en niet zoals nu net buiten het Circuit, maar ja, Jack Middelburg kreeg ook slechts een klein pleintje buiten het Circuit….


Boven: Een leuke “50 jaar TT” compilatie.

 
Hierboven: Tabakswinkel Stuit aan de Kleine Marktstraat 7.  Met de TT verkochten ze bij Stuit alles wat maar met de TT te maken had en dat is op de rechterfoto nog wel te zien.

In 1985 bestond Stuit’s winkeltje alweer 65 jaar en ter gelegenheid van dat gebeuren lieten ze luciferdoosjes bedrukken met daarop reclame, dat je ook voor de Lotto en de Toto bij Stuit terecht kon.  Na de TT van 1990 stopte Stuit er (na 70 jaar) mee en vestigde zich daar Karin Kuik Optiek; vanaf 2016 is V.S Optiek (zie foto rechts) hier gevestigd.

   
Links de TT poster uit 1925. Midden: Het programma-boekje uit 1975.  Rechts:  Zelfs een TT tegeltje uit 1975

Hieronder nog dat ene liedje van die fameuze LP “50 jaar TT Assen”, waarvan we (nog steeds) niet weten wie of de uitvoerende artiest is, het enige aanknooppunt is schijnbaar die J. Zwart!? Wie weet hier meer van? Het is weliswaar niet een echt TT liedje, maar aangezien het lied wel op de LP staat, zijn we daar wel erg nieuwsgierig naar; we houden ons dus gaarne aanbevolen voor meer info over dit tot nu toe “onbekende” lied…..

Door het “Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid” werd er een kort “stom” filmpje op You Tube geplaatst, met daarop enkele beelden uit 1925. Het circuit van Assen bestond toen nog niet. Deze eerste nationale races werden verreden over bestaande zand- en klinkerwegen in de omgeving van Assen. Filmbeelden van J.G. van Turenhout, secretaris KNMV, D.J. Kramer, voorzitter Motorclub Assen, mr. J.T. Linthorst Homan, Commissaris der Koningin in Drenthe met echtgenote op tribune. Openingstoespraak en de start van de wedstrijd op een landweg met publiek langs de kant van de weg, diverse beelden van de race door de omgeving, eerste aankomst bij de finish, molen op de achtergrond en zwaaiend publiek. De winnaar wordt op schouders genomen: Piet van Wijngaarden, 1e prijs 500cc.