Die geweldige dubbel LP “50 JAAR TT ASSEN”  (uit 1975) is gewoon een must voor iedere TT fanaat!

(Je kunt de foto’s op deze pagina groter in beeld zien, als je op de foto van je keuze clickt!)

Het is 28 juni 1975 en het publiek stroomt deze dag in groten getale toe. De teller zal vanavond stilstaan op 133.263. Bij de trainingen van de voorbije dagen betaalden 50.554 mensen voor de toegang. Op de parkeerterreinen stonden 12.729 motoren, 26.586 auto’s, 1984 bromfietsen en 2550 fietsen.
En er kwam in 1975 een dubbel LP uit….en wat voor één!? D
iverse opnames, bijdragen en interviews  (aan elkaar gekletst door de nog jonge Jaap Timmer), met o.a. Phil Read, Giacomo Agostini, Kent Anderson, Johnny Cecotto, Angel Nieto, John Surtees, Mike Hailwood, Geoffrey Duke, Rob Bron, Boet van Dulmen, Wil Hartog, Marcel Ankoné, Henk van Kessel, Jan de Vries, Driekus Veer, de Asser burgemeester Grolleman, Piet Nortier, Jaap en Geert Timmer en vele anderen. Maar óók nog een aantal leuke motor-liedjes; van eentje daarvan ontbreekt jammer genoeg de naam van de uitvoerende artiest(en), onderaan deze pagina is dat raadselachtige liedje nog wel te beluisteren…iemand die weet welke artiest/band of dat is?

Over Jaap Timmer (én z’n vader Geert) vind je iets verder naar onderen nog wat meer info en foto’s!

Nog veel meer leuke, onbekende, unieke en aparte foto’s zijn er op deze pagina te vinden, over het ontstaan en hoe het allemaal ging in die vroegere jaren van de Asser TT, je zult zelfs foto’s tegenkomen van die woelige TT nachten in die eind zestiger/begin zeventiger jaren, toen de politie nog vaak hardhandig moest optreden tijdens de roemruchte TT nachten! Een z.g. “sfeerhoekje” over dat leuke winkeltje van Bruin en Nel Stuit aan de Kleine Marktstraat zit er ook bij; maar ook onze zijspan-coureur-held Egbert Streuer (en z’n bakkenisten) komt aan bod. Een grote selectie TT prullaria, die er in de loop van de tijd is uitgebracht, zul je ook tegenkomen op deze pagina.

Hieronder vind je de audio van die tweede LP over “50 jaar TT Assen”:


Hieronder: Het Nieuwsblad van het Noorden maakte op 17 juni 1975 ook melding van deze speciale Dubbel LP

Hieronder de binnenkant van die dubbel LP en ook een voorkant van één van die LP’s
 
Het voorwoord op de binnenkant van die LP  “50 jaar TT Assen” stond, werd ook geschreven door voornoemde Jaap Timmer!

De Asser motor enthousiasteling Dieters, een man met een brede visie, met behulp van de heren Baakman, Kramer, Hof en Mulder, zagen in 1924 best mogelijkheden om in 1925 een race te organiseren over de nieuwe weg van Rolde, via Grolloo en Schoonloo, naar Borger en weer terug naar Rolde.


De “Motorclub Assen” wilde  de boel wel organiseren en zo kwam de zaak van de grond. Hieronder zie je de toenmalige Commissaris der Koningin Mr. J.T. Linthorst Homan, die de (toen nog) nationale races van 1925 opende.
En wil je die “stomme” film met unieke beelden van dat gebeuren in 1925 eens zien? Scrol dan helemaal naar de onderkant van deze pagina.

 
Op zaterdag 11 juli 1925 verschenen op de Brink in Rolde 27 renners aan de start voor de eerste TT welke voerde over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer.  Het parcours verliep niet over een glad gestreken circuit, maar over klinker- en zandwegen tussen Rolde, Borger, Schoonloo, Grolloo en Rolde. De in het zonlicht flikkerende, brullende en grommende ijzeren paarden stonden ordelijk in rijen opgesteld. Wachtend op het signaal van de start worden ze in bedwang gehouden door mannen met stalen zenuwen, gehuld in bruin en zwart leren jassen. De geur van verbrande Caltex motorolie verspreidde zich tussen de menigte als een welriekend parfum. Door de commissaris van den Koningin wordt even later het startsein gegeven en de 27 heroïsche helden schieten als kanonskogels donderend en brullend weg, de menigte achterlatend in een wolk van rook en zand die doet denken aan een zandstorm in de Sahara. Arie Wuring (BSA) was de enige die in de kwartliter-klasse de eindstreep haalde, in de 350 cc kwamen er drie aan de meet, waarvan Hajo Bieze op een New Imperial de snelste was. In de 500 cc-klasse wist Piet van Wijngaarden, met een gemiddelde van 91,4 km/u de wedstrijd te winnen. Van Wijngaarden had ruim 3 minuten voorsprong op de nummer 2 Bertus van Hamersveld. (de grootvader van de tweelingbroers Tim & Tom Coronel) Bertus had namelijk onderweg een lekke band gehad die hij zelf “even” moest plakken! Wel had van Hamersveld de snelste ronde gereden met een gemiddelde van 104,0 km per uur… Hieronder rechts zie je de huldiging door mevrouw Linthorst Homan.  (Links Piet van Wijngaarden en daarnaast…met helm…Bertus van Hamersveld)Na die eerste races in 1925 werd er fanatiek doorgeborduurd en in 1926 verhuisde men reeds naar het circuit, dat tot 1955 gebruikt zou worden. Opa Dieters voorspelde het reeds….dat Assen tijdens de TT nog eens zou baden in het licht, ten aanschouwen van tienduizenden bezoekers. De naam “TT” stamt overigens af van de Britten, die reeds vanaf 1907 op het eiland Man om de “Tourist Trophy” streden. Die letters TT sloegen schijnbaar wel aan en als gevolg daarvan ontstonden TT-races in tal van landen. De oorlogsjaren vormden een onderbreking in de reeks TT’s, na een prachtige wedstrijddag in 1939 werd het stil op de Drentse hei, maar zeven jaar later was de TT sfeer weer terug en maar liefst 80.000 belangstellenden zaten langs de baan.


Hierboven zie je op die z.g. stalen pins, hoe het TT circuit in de loop der jaren ook steeds korter werd….

In 2016 werd in plaats van op de zaterdag, de TT voor het eerst op de zondag verreden, de laatste zondag van juni dus. 

Hieronder: Hij werd inmiddels al een paar keer genoemd…”onze” eigen Jaap Timmer…..Mister TT ! Jaap was eigenlijk reeds van jongs af aan betrokken bij het TT Circuit Assen. Van 1973 tot en met 1988 maakte de Assenaar onderdeel uit van het bestuur van de stichting Circuit van Drenthe. Ook was hij jarenlang voorzitter van de wegrace-commissie van de internationale motorsportfederatie FIM. Op 13 december 2007 deed hij afstand van zijn officiële functie, maar hij bleef een graag geziene gast op het circuit door als vice-voorzitter van de vrienden van het TT Circuit op te treden.  Op woensdag 22 februari 2017 is Jaap Timmer, na een kort ziekbed, op 77-jarige leeftijd overleden.

Hieronder zie je de heer Jaap Timmer in een paar karakteristieke poses.


Hierboven: Jaap Timmer met z’n achterneef én vriend Jaap Geerts!  Rechts Jaap samen op de foto met Egbert Streuer.

 
Hierboven: Als eerbetoon aan Jaap, besloot de gemeente Assen in 2019, een bocht, net buiten het circuit, naar hem te vernoemen. Het gaat om het noordelijk deel van de Eysinkweg, vlak bij het TT Circuit. Op de foto’s hierboven, zie je links de weduwe van Jaap Timmer….Willy Timmer….aandachtig luisteren naar burgemeester Out en rechts staat ze samen met haar zoon Geertjan en dochter Sophie, voor het onthulde bord.
NB….Wij vinden dat de “grote” Jaap Timmer (net als z’n vader Geert) minimaal een bocht op het TT-Circuit zelf had verdiend….en niet zoals nu net buiten het Circuit, maar ja, Jack Middelburg kreeg ook slechts een klein pleintje buiten het Circuit….

Hieronder de vader van Jaap Timmer, oftewel Geert Timmer (1908 – 1978). Geert Timmer werd in 1926 eerste in de 175 cc klasse en in 1931, 1932 en 1936 werd hij de beste Nederlander in de 250 cc klasse. Na zijn carrière was Geert Timmer lid van de TT-commissie. Op het TT-Circuit Assen is er ook een bocht en een tribune naar hem vernoemd. Links: Geert in 1932.   De foto in het midden is van 1936! Rechts zie je een foto uit 1968, waarop de 60 jarige heer Timmer even te zien is met….Giacomo Agostini! 

Hieronder links: Geert Timmer met een mini-exemplaar van een New Imperial. De midddelste foto is Geert in 1972 en de foto rechts is de heer Timmer op 69 jarige leeftijd in 1977.

 

Hierboven: Hoogmoed komt voor de val, in januari 1968 vloog de heer Geert Timmer…op 60 jarige leeftijd….nog eens over de kop…. 

 
1926 Hierboven links: Organisatoren van de TT verkennen de baan bij De Haar. Afbeelding 2e van links: We hebben het origineel uit 1926 nagemaakt, zodat het ietsje beter te zien is, dat er 58 deelnemers met 6 merken aan de start verschenen. Tribune-kaarten waren f 3,60  Een zitplaats f 2,40 en een Staanplaats f 1,20. Een programma kostte 30 cent. Op de 3e van links foto is de TT voorzitter J.A. Kramer in gesprek met een marechaussee. Op de rechter foto ligt Gerard Dieters voorop op z’n 250 cc New Imperial! Hij zou trouwens de race ook winnen met een gemiddelde snelheid van bijna 68 kilometer per uur. Voor het bestuur was het trouwens behoorlijk sneu dat er in Assen een stuk minder toeschouwers kwamen dan het jaar daarvoor in Rolde. Waren er in 1925 nog 8000 kijkers, in 1926 waren dat er maar 2600. Toch zette het bestuur (gelukkig) door! In 1927 kwamen er trouwens maar liefst 14000 toeschouwers opdraven…..


1927 Hierboven links zie je dat er net een tribune was gebouwd aan de Beilerstraatweg bij Hooghalen.
(nu de Asserweg) Op de foto in het midden zie je de voorbereidingen van de 500 cc race….en rechts zie je Hendrik van der Veen…op zijn 750 cc Scott motor…onder de houten loopbrug doorrijden! Het publiek stond destijds wel heel dicht met de neus op de baan…en zie je die fiets die nogal “slordig” in de berm ligt….


Hierboven een paar advertenties uit de courant van 1928…links een heus Asser TT Feestprogramma en rechts zie je de Wander adverteren met de New Imperial….waarop Geert Timmer in 1926 zelfs de eerste prijs had behaald en nog veel successen zouden volgen…
(Om het te kunnen lezen, zul je uiteraard wel even op de afbeelding moeten “clicken”, om e.e.a. beter te kunnen zien!)

Hieronder 9 foto’s van het TT gebeuren in 1928, waarbij je een aardig beeld krijgt hoe het er destijds aan toe ging….Hierboven: Links: Zo werden destijds de standen bijgehouden. Midden: “Voorname” heren met hoeden deden in 1928 de tijdscontrole…ze zitten in de houten “keet”, die je aan de linkerkant nog ziet op de foto geheel rechts; daarop zie je ook de start van de 500 cc in 1928.


Hierboven links zie je een aantal winnaars, vlnr:  L.C. Crabtree (175cc), S.Woods (350cc) en S.A.Crabtree ((250cc). Daarnaast zie je op de tribune de burgemeester van Assen (A), de heer Johan Bothenius Lohman en (B) de commissaris van de koningin, de heer Jan Tijmens Linthorst Homan, die uiteraard op de eerste rang zaten. Rechts zie je nog een fraaie foto van de winnaars van de TT race in de klasse 175cc Les Craptree (links) en rechts zie je Stanley Woods, de winnaar van de 350cc klasse.


1931 Hierboven links: Een blik op een deel van de massale auto- en motorparkeerterreinen bij De Haar. Rechts zie je de mensenmassa’s op de nieuwe talud, aangelegd in het verlengde van de tribune in de eerste bocht in de richting van Assen.


Hierboven: Al behoorlijk druk in de stad tijdens de TT in het begin van de dertiger jaren van de vorige eeuw! Op beide foto’s links, zie je rechts het pand, dat gelukkig weer helemaal in oude glorie is hersteld en nu de naam Grand Café ’t Wapen draagt. Op de foto in het midden kun je het vroegere Café Restaurant Royal nog goed zien….op de hoek Markt/Collardslaan.  En op de rechterfoto zie je dat Café Restaurant Royal op vrijdag de 24e juni (1932) hun piano zelfs buiten hadden gezet en aan de bier drinkende en feestvierende mannen én vrouw te zien, was het nogal gezellig.

 
1932: Hierboven links:  Voor het keuringslokaal nabij de TT baan, korten de renners zich den tijd met het bezichtigen van elkaars motoren. De motoren werden gekeurd en gewogen, zoals je op de 2e van links foto nog goed kunt zien. Op de 3e foto van links zie je dat 6 marechaussee’s een aspirant TT motorcoureur tegenhouden… Ondertussen waren een paar TT medewerkers (rechterfoto) nog hard bezig om de kuilen en oneffenheden op het stuk circuit Assen-Hooghalen met zorg te verwijderen; de “opzichters” keken belangstellend toe…      


Hierboven links: In mei 1934 waren 2 mannen nog bezig met het afwerken van het TT monument, dat een maand later, op 23 juni dat jaar, werd aangeboden door de gezamenlijke Asser Sportverenigingen aan de TT organisatie. In het midden zie je dat (waarschijnlijk) de Oudestraat in Assen behoorlijk fraai was versierd vanwege het 10 jarig bestaan van de TT.  Tot 1934 was er door de Assenaren ook bar weinig gedaan aan versiering, verlichting en dergelijke. Maar in 1934 werd alles goed gemaakt door het aanbrengen van kostbare versieringen (vrijwel elke straat had een prachtige erepoort, waarop zelfs TT renners in vol ornaat voorkwamen en…dat is dus op het plaatje in het midden nog vrij redelijk te zien) Rechts zie je het artikeltje dat daaraan werd gewijd in de Courant.


Hierboven: De pits met daarboven het tankstation….begin dertiger jaren. Rechts: Bovenop de pits….tussen de tanks met benzine….doet iemand zich te goed aan een blikje….

 
1937: Links zie je hele echte PK’s grazen ter hoogte van de tribune en de z.g. Duiventil. Op de foto rechts zie je de winnaar van de Asser 500 cc race in 1937, de Duitser Karl Gall, die tijdens z’n huldiging, een wel zeer ongepaste groet uitbracht….


Links zie je de TT zuil, die in 1937 was geplaatst aan het einde van de Vaart, toen de Kolk nog niet weer was open gegraven. Het monument bestaat uit een hoge witte zuil, met daar bovenop een blauwe grote bal, die behalve van buiten…waar verlichte sterren waren aangebracht….ook van binnen was verlicht. Boven die fraaie hemelbal prijkten de TT letters gescheiden door een wiel, dat het symbool van snelheid aangeeft. Je kunt e.e.a. nalezen in het artikel uit de Courant, die je hierboven in het midden nog ziet. Rechts zie je een foto van die TT zuil, omringd door een aantal kleinere, die min of meer liggend op de grond, door de fotograaf is genomen. Wij vermoeden dat dit geweldige aandachttrekkende monument in 1952 weer is verwijderd, doordat men er zonodig een parkeerplaats van moest maken….eeuwig zonde eigenlijk!  (Deze wereldbol met daarbovenop de letters TT is ook nog te zien op een foto uit 1950 verder naar onderen op deze pagina; hier kun je nog iets beter zien waar de zuil zo’n beetje was geplaatst)

 
1938….hierboven links zie je de gigantische drukte tijdens de TT in de Gedempte Singel…..in het midden zie je de z.g. “Duiventil”, van waaruit Piet Nortier destijds z’n verslag deed. Ook het TT monument is goed te zien. Rechts een staanplaats-kaartje kostte in 1938 maar liefst 1 gulden en vijftig cent…


1939: Hierboven links zie je Jan Veer met z’n defecte Velocette. De rechterfoto is wel zeer apart…de TT Inlichtingendienst. De twee mannen deelden folders uit op diverse plekken in de stad.


In 1940 onderzoekt Willy van Gent de resten van z’n uitgebrande motoren na het grote bombardement op Rotterdam . Willy junior zit op een motor die het gelukkig nog wel heeft overleeft…. In het midden zie je een “grappige” cartoon die in 1941 in de Courant stond…. Rechts een foto van tijdens de TT week in 1943….een raar spandoek en weinig drukte in de Marktstraat….


Hierboven het keuren der motoren in 1947 bij café Marktzicht en rechts zie je dat er behoorlijk streng wordt gecontroleerd (nu zit Yume Sushi trouwens in het oude Marktzicht café)

 
1947 Hierboven zie je links dat ze nog druk bezig zijn, met de voorbereidingen van de start van de 500 cc…..2e foto van links is de daadwerkelijke start en helemaal op de achtergrond zie je de loopbrug, die vroeger bij de Strubbenbocht van het circuit stond…in het midden zie je het rondenbord en rechts zie je de voornoemde loopbrug nog van dichtbij.


1948…Hierboven links: Kaartverkoop en rechts is te zien dat er wel heel veel mensen op vrachtwagens stonden….

 
1949…de TT race voor de verandering eens op 9 juli.  Midden: De schilder wordt gefotografeerd. Rechts: De toenmalige perstribune.


1950: Hierboven 2 leuke foto’s uit 1950, op de linker foto zie je dat de TT week weer aan de gang was, met behoorlijk veel verkeersdrukte op de Markt te Assen. De linker foto is zo’n beetje genomen vanaf de plek waar nu Grand Café ’t Wapen is gevestigd. Links, op de hoek zie je het toenmalige r.k. zusterhuis, dan bij het zonnescherm de andere sigarenzaak van Stuit waar Sammy van der Veen (een tante van Bruin Stuit aan de Kleine Marktstraat 7) achter de toonbank stond op nr. 6, in het midden de kruidenierswinkel van Rosebeek op nr. 5. Op de hoek Alteveerstraat / Marktstraat de zaak van Herman Janssen. Rechts van het midden staat een man met een camera op een wagen van het filmjournaal. De foto rechts is ook van 1950 denken wij. Deze  foto is zo’n beetje genomen vanaf de plek waar nu café De Koppelpaarden is gevestigd. In het hoge gebouw rechts zat destijds het r.k. zusterhuis, in de lage bebouwing rechts is nu het Italiaans Restaurant Bella Italia gevestigd. Op de achtergrond, op de toenmalige Kolk, stond de kermis en ook de wereldbol. Die zuil met wereldbol én de letters TT, sierde vanaf 1937 jarenlang De Kolk. Links en rechts van de wereldbol zie je nog diverse panden aan de Vaart.
 
1953….Boven links: Nauwelijks was het gedaver van de zwaarste motoren bij de S-bocht te De Haar gepasseerd, of het publiek schrok op door een nieuw gedonder. De tribune stortte in elkaar en zo’n 250 mensen voelden de grond onder zich “wegzakken”! Meer dan 30 mensen liepen verwondingen op; vijf personen moesten naar het Wilhelmina ziekenhuis worden vervoerd met hersenschuddingen of beenbreuken! Rechts zie je een foto uit dat zelfde jaar, genomen vanaf een andere tribune…de pits aan de overkant is nog vrij goed te zien.

 
1955 Hierboven links zie je burgemeester H.J. de Dreu van Assen, tijdens zijn openingsrede ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde TT-circuit. Voor het TT-monument staat KNMV-voorzitter Dr. N. Rodenburg en daarachter zie je nog net bestuurslid H.C. Clewits. Op de foto in het midden heeft mamsie, een poosje later, haar zoontje maar even op dat fraaie TT-monument gezet…  Rechterfoto: Het TT monument staat er nog steeds, maar het valt niet echt op; vanaf de tribune is het nog wel te zien…staat aan einde van het VIP gebouw, richting de pitstraat. (ze zouden trouwens de hoge druk spuit er inmiddels ook wel eens op mogen zetten….)

 
1959 Hierboven: Het laatste jaar dat omroeper Piet Nortier de Asser TT races becommentarieerde, na 31 jaar was het gedaan. Hierboven zie je een paar van de schaarse foto’s van Piet. De tweede foto van links: Hier zit hij in z’n befaamde “Duiventil” van waaruit hij jarenlang z’n verslag deed; op de derde foto van links zie je hem bijna staan in dat aparte “hoge hokkie”! De rechterfoto is de heer Nortier in z’n laatste jaar dat hij de baanspeaker was…in 1959 dus.  Veel meer info over Piet Nortier is trouwens te vinden op de bonus-pagina “TT reportage met racegeluiden uit 1967 en 1969”, óók op deze TT liedjes site!

 
Hierboven nog een paar fotootjes uit 1960. Links zie je het aanbrengen van de feestverlichting t.b.v de TT week in de Rolderstraat, waarbij de voorzitter van de winkeliersvereniging, de heer Bertus van der Tuuk, toekijkt of alles wel helemaal goed gaat. De foto in het midden laat  de schrikwekkende rookwolken zien, doordat er zo’n 40 hectare heide in de brand stond. In de wetenschap dat een heel leger blussers in actie was gekomen, bleef het duizendkoppige publiek ook rustig op z’n plaats…waar het overigens al heet genoeg was. Rechts zie je dat er toch nog enkele TT bezoekers mee hielpen om te brand uit te slaan….


De befaamde TT bogen…we vonden daar nog een paar afbeeldingen van….eentje van overdag en eentje in de latere avond. De linker foto is uit 1964 (met op de achtergrond de oude Witterbrug) en de foto rechts stamt uit 1955.  Ter hoogte van de Bethelkerk aan de Groningerstraat 14.


Hierboven (en ook de drie foto’s hieronder) zie je wederom een paar foto’s uit de zestiger jaren. Namelijk de Hoofdtribune en het zogenaamde Tijdwaarnemershuis. In het midden zie je nog motorliefhebbers en andere geïnteresseerden naast dat Tijdwaarnemershuis staan, die elkaar (vooral) zondags ontmoetten op het Circuit. Rechtsboven zie je TT officials op het dak staan om de standen en nummers van de coureurs door te geven aan het grote publiek én de coureurs.

 
Hierboven links: een luchtfoto uit de zestiger jaren, waarop de tribune en het tijdwaarnemershuis goed zijn te zien. Alsmede de drukte voor de start! Rechts zie je bijna het zelfde, maar dan vanaf (laag bij) de grond… Rechtsboven zie je het Tijdwaarnemershuisje wat meer close-up.


Hierboven een paar leuke foto’s uit 1964: Links zie je dat er nogal veel publiek achter de tribune stond….we denken dat ze veel hebben gedronken en zich vervolgens (rechts) naar het TT toilet-gebouw begaven….


1968: Je had grote toiletgebouwen en uiteraard stonden er zo links en rechts ook kleinere mobiele “hokkies” om je behoefte te kunnen doen en links zie je zo’n klein geval…. Rechts zie je een soortement souvenir-poster van het 125 cc startveld. (met o.a Ivy op 1 en Phil Read op 2)


En uiteraard besteden we hier ook nog even aandacht aan de vaak “heftige en rumoerige” TT nachten gedurende de periode 1967 t/m 1971! Hieronder zie je enkele fotootjes daarvan. Van een onbekende auteur vind je hier zelfs nog een fraai stukje TT poëzie uit 1971…Het ging er behoorlijk ruig aan toe…hieronder rechts zie je zelfs een agent (in burger) een traangas-granaat het publiek inschieten….

 
Hieronder: De grote ruiten van Zandbergen interieurverzorging aan de Gedempte Singel waren tijdens de TT-rellen nog al eens het doelwit van relschoppers. In totaliteit waren er in 1971 maar liefst 104 (!) ruiten stuk. De Winschoter Glashandel….tegenwoordig de Asser Verf- en Glashandel…was zo’n beetje 5 dagen dag en nacht bezig om al die kapotte ramen te vervangen…de totale kosten waren 25 duizend gulden… Gelukkig had Dirk Geertsema er nog een paar “verschenen” foto’s van!

 
Pas in 1973 krijgt men in de gaten dat er meer vertier geboden moet worden, om al die duizenden mensen zoveel mogelijk afleiding te bezorgen. Een boerenkapel met sex-beat-girls, skelterraces, vuurwerk, een kermis en boven alles Anton Geesink, die als Bekende Nederlander door Assen liep. Er kwamen zelfs naaktdanseressen uit Duitsland, die eenmalig optraden in Ontmoetingscentrum De Kolk. IJf Blokker, oftewel Barend Servet, durfde niet meer te komen…en daar werd dan weer extra veel aandacht aan besteed….


Hieronder een paar fotootjes uit de zestiger/zeventiger jaren van Hotel de Moriaan (van Tjabel Bies) aan de Torenlaan 24, het toenmalige onderkomen van het TT- bureau in Assen. Op de eerste etage waren de dames de posters voor de aanstaande TT van 27 juni 1964 aan het sorteren. Geheel rechts zit Kiki Weggemans-Mulder; zij was de echtgenote van Jan Weggemans, jarenlang administrateur en later zelfs de directeur van de TT organisatie. De namen van de andere dames zijn ons niet bekend.

 
Hieronder een paar geweldige foto’s uit 1971.  Links zie je een opaatje en omaatje met een bloedgang voorbij de hoofdtribune “broes’n”….de krant plaatste er “De TT-training is begonnen” bij…en rechts zie een mevrouw een beetje bijverdienen bij een heren en dames toilet-gebouwtje…


Hieronder zie je links het publiek staan bij het tijdwaarnemershuisje in het begin van de zestiger jaren…op de foto in het midden uit 1972 zie je een aantal toer-rijders staan bij de toenmalige pitsboxen en op de rechterfoto uit 1983 zie je dat het vaak een drukte van belang was….voor de pits stonden de motoren en aan de overkant de auto’s. Er stond zelfs regelmatig een mobiele cafetaria….

Het TT circuit werd “vroeger” veel gebruikt voor de eerste rijles(sen), want het gehele circuit maakte tot mei 1992 deel uit van de openbare weg, maar het bleek ook een waar pelgrimsoord voor belijders van de motorsport….én divers ander publiek! Van heinde en verre kwam het publiek af op dat ware mekka van de motorsport. Jammergenoeg zijn er bijna geen foto’s meer van te vinden…. Jammer, want de bermen stonden (vooral ’s zondags) soms vol met honderden motoren en auto’s. Heel gezellig, maar het ging soms ook best wel iets te gek allemaal, dan “vlogen” ze bijvoorbeeld vol gas vanaf de Noordlus de Veeenslang in, terwijl ze nietsvermoedende wielrenners en skeelers tegemoet kwamen. Op een gegeven moment keerde een Peugeot 205 totaal onverwachts op de baan. Een Kawasaki kon de auto niet meer ontwijken en reed op volle snelheid op de kerende auto. Met de dood tot gevolg…. Vanaf die tijd (1992) is de baan definitief voor het publiek gesloten.


Hierboven: In 1982 stond de hoofdtribune in lichterlaaie….


 
Hierboven links:  De vleeschhouwerij van Marcus van der Laan aan de Kleine Marktstraat 7, werd in 1917 overgenomen door z’n zoon Philip van der Laan; en Philip kreeg zelfs het predicaat “Hofleverancier”!  Buurman Bene Jan Stuit (de vader van Bruin Stuit) nam het bedrijf over in 1939. De foto in het midden laat zien, dat het pand niet eens zo veel is veranderd. Op de rechterfoto uit 1990….vlak voor de definitieve sluiting… staan Bruin en Nel Stuit nog even parmantig voor de zaak.

   
Zoals hierboven op een foto uit 1977 is te zien, stond alles tot aan het plafond opgestapeld in het kleine winkeltje. Met de TT verkochten ze bij Stuit dan ook zo’n beetje alles wat maar met de TT te maken had, zoals model racemotoren, sjaals, vlaggetjes, stickers, t-shirts, noem maar op.  Op de foto hierboven in het midden kun je de drukte tijdens zo’n TT week goed zien.  Helemaal rechts zie je Bruintje Stuit in 1936.


Hierboven links zie je Bene Jan en Margaretha Stuit (de ouders van Bruin Stuit) in 1941 voor hun nieuwe winkel aan de Kleine Marktstraat 7, op de afbeelding in het midden zie je de historie van de familie Stuit. Bene Jan was tot aan z’n dood tevens concierge van het museum en Margaretha is vervolgens in haar eentje doorgegaan tot 1971, waarna Bruin Stuit de zaak van z’n moeder overnam. Op de rechterfoto kun je zien dat Bruin Stuit niet veel is veranderd in 40 jaar….

 
Hierboven nog enkele kleurrijke fotootjes. Op de derde foto van links zie je dochter Astrid
(blauwe trui) en haar vriendin Treja. Beide dames hielpen af en toe mee tijdens de drukke TT dagen. Geen van de kinderen van Bruin en Nel Stuit hadden trek om de zaak door te zetten en na de TT van 1990 stopt het bedrijf Stuit er (na 70 jaar) mee en vestigt zich daar Karin Kuik Optiek; vanaf 2016 is V.S Optiek (zie foto hierboven rechts) hier gevestigd. Zeer bijzonder eigenlijk dat zelfs de glas in lood raampjes er na al die jaren nog steeds “inzitten”…


Hierboven een paar “erotisch getinte” publicaties uit 1985…wij zetten hier maar geen commentaar bij, maar leuk vinden we het wel!


Hierboven een leuke foto uit 1977 van de 3 lokale zijspancombinaties.
Nr. 53: Allart Boer en Adri Seidel.  Nr. 22: Jaap Geerts en Jan van Veen. Nr. 40: Johan van der Kaap en Egbert Streuer. Er was trouwens nog een Asser zijspancombinatie in die tijd en dat waren Piet en (zusje) Mieke Bremer; hierboven rechts zie je hun met nummer 2 en we konden tot nu toe alleen deze actie-foto vinden. 

Egbert Streuer is natuurlijk de meest succesvolle rijder gebleken en we hebben nog een paar leuke foto’s van de bebaarde “professor” gevonden en die zetten we hier onder nog even neer.

 
Hierboven de nog jonge Egbert, in 1975 op de BMW en rechts Egbert met Wil Hartog, Jack Middelburg en Johan van der Kaap.

 
Hierboven links: Egbert en Johan van der Kaap, in het midden “professor” Streuer zelf en rechts zie je Bernard Schnieders voor z’n autoschade-bedrijf.

Johan van der Kaap was trouwens jarenlang hoofd technische dienst van het TT-circuit en was van 1975 tot 1980 dus de eerste bakkenist van zijspancoureur Egbert Streuer. Johan is in 2010 op 58 jarige leeftijd aan kanker overleden. In 2005 is Bernard Schnieders, die 8 jaar als zeer fanatieke bakkenist fungeerde van Egbert (1981 -1989), ook overleden aan die rot ziekte.  In de jaren daarna hebben Géral de Haas, Pete Essaff, Harry Hofsteenge  en Peter Brown nog in de zijspan van Egbert “vertoefd”. In 1993 is Streuer er definitief mee gestopt!

 


Hieronder nog een leuk interview uit 1992 met (de “bescheiden”) Johan van der Kaap….de eerste bakkenist van Egbert Streuer.


Hieronder: In 2002 werd het TT Monument geplaatst aan de Brinkstraat te Assen.
Ontwerp van Ilona Lénárd en Kas Oosterhuis, productie door Aluminium Gieterij Oldenzaal en realisatie door de Stichting TT-Monument Assen.
In april 2008 werd het gigantische TT-monument langs de A28 geplaatst. Ontworpen door architect Jan Timmer en gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Rob Schreefel. Het monument bestaat uit twee grote letters T die op een vier meter hoge heuvel staan. Het stenen beeld is in totaal 11 meter hoog. Het monument is in 2014 verplaatst De verplaatsing van het kolossale kunstwerk was nodig om ruimte te maken voor de aanleg van een nieuwe aansluiting op de A28! Later is het zelfs met ontiegelijk veel LED-lampjes volgehangen. Behalve dat het monument natuurlijk geweldig mooi is, dient het ook als een soortement markeringspunt, dat weggebruikers moet wijzen op de nabijheid van “ons” befaamde circuit.


Hieronder zelfs een sateliet foto van het TT circuit!


Hieronder zie je het verschil tussen de start in 1953 versus de (bijna) start in 2019…..


Hieronder vind je een leuke selectie van allerlei TT “prullaria” die er in de loop der jaren op de markt is gebracht…

 
Aanstekers, balpennen, lepeltjes, stickers, speldjes, telefoonkaarten, vaantjes…..

……suikerzakjes, glazen, petjes, opnaai-emblemen, sjaaltjes, TT Circuits….
 

…..sleutelhangers, das-spelden, horloges, vlaggetjes….


….metalen borden, TT T-shirts, keycords, bordjes, tegeltjes, bierpullen, buttons, horloges, radiootjes….
 
 

….diverse TT spellen, zelfs miniatuur TT monumentjes, koperen wandborden, luciferdoosje-omhulsels….


….bordjes, douche-gordijnen, vlaggen, handdoeken, motorbeeldjes, glazen bollen, houten wandbordjes enzovoort…..

En soms zie je ook nog nijvere huisvlijt voorbij komen…zoals een TT circuit bierplateau of klompen….

Hieronder dat geluidsloze filmpje uit 1925…..een “stomme” film werd dat genoemd. Geplaatst door het “Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid” op You Tube, met daarop enkele leuke beelden uit 1925. Het circuit van Assen bestond toen nog niet. dat was pas een een jaar later in 1926! Deze eerste nationale races werden verreden over bestaande zand- en klinkerwegen in de omgeving van Assen. Filmbeelden van J.G. van Turenhout, secretaris van de KNMV. De heer D.J. Kramer, voorzitter van de Motorclub Assen, mr. J.T. Linthorst Homan, Commissaris der Koningin in Drenthe met echtgenote, zie je op de tribune zitten. Je ziet o.a. de openingstoespraak en de start van de wedstrijd op een landweg met publiek langs de kant van de weg, diverse beelden van de race door de omgeving, eerste aankomst bij de finish, molen op de achtergrond en zwaaiend publiek. De winnaar wordt op schouders genomen: Piet van Wijngaarden, 1e prijs van de 500cc race!

 

Hieronder nog dat ene liedje van die fameuze LP “50 jaar TT Assen”, waarvan we (nog steeds) niet weten wie of de uitvoerende artiest is, het enige aanknooppunt is schijnbaar die J. Zwart!? Wie weet hier meer van? Het is weliswaar niet een echt TT liedje, maar aangezien het lied wel op de LP staat, zijn we daar wel erg nieuwsgierig naar; we houden ons dus gaarne aanbevolen voor meer info over dit tot nu toe “onbekende” lied…..