Een TT liedje uit 1951 alweer!

De Thrianta’s (1948 t/m 1956) was destijds een ongekend populaire muziekgroep. (Thrianta is trouwens het Latijnse woord voor Drenthe) In 1948 opgericht op initiatief van Tonny van der Veen ten behoeve van het befaamde Drents programma d’Aetherbusse van de RONO. De groep bestond uit de zangers Jan van Dijk, Jaap Dubbelboer en Tony van der Veen. De begeleidende muzikanten waren: Henk van Dijk (piano), Jan ‘Bakkie’ Scholten (gitaar) en Sieb Kooi (contrabas). De eerste zangeres die de gelederen versterkte, was Heleen van Meurs. Na haar vertrek naar de AVRO televisie, werd zij achtereenvolgens opgevolgd door Kitty van Wijk, Mattie Kielman en Didy Veldhuis. Eddie Kamstra werd gevraagd als accordeonist maar bleek daarnaast ook een goed zanger te zijn. Nadat Jan van Dijk de groep verliet, werd hij opgevolgd door de Friese student Douwe Steensma.

De groep schreef haar Drents-talige repertoire meestal zelf. Tekstschrijvers waren Tonny van der Veen, Jaap Dubbelboer en Jan van Dijk. “Naor de TT” werd geschreven door Jaap Dubbelboer.  Ook de Drentse schrijver/dichter en radiopresentato Hans Heijting schreef enkele Thrianta’s liedjes, zoals “Rosings heeg” en een ander schier liedtie “Mooi Annegien.”  Al spoedig werkten de Thrianta’s mee aan programma’s van de landelijke omroep. Ook deden ze enkele televisieoptredens en maakten ze opnamen voor de Wereldomroep.

   
Links: Tonny op 21 jarige leeftijd Rechts: Tonny 75  jaar.

Tonny van der Veen werd op 1 januari 1965 directeur van de Regionale Omroep Noord en Oost (RONO) en bouwde deze, ondanks zware tegendruk van de Hilversumse omroepbazen, in de tien jaar dat hij de leiding had uit tot een instituut dat de basis werd voor de vijf zelfstandige provinciale omroepen die er nu zijn. Tonny was radioman in hart en nieren en met een aantal medestudenten maakte hij amusementsprogramma’s, zoals voornoemde d’Aetherbusse…..waarin De Thrianta’s gloriëerden! Van een aantal prachtige liedjes die door de Thrianta’s werden uitgebracht, waren tekst en muziek van Tonny, die een aantal daarvan ook zelf zong. 

Als samensteller en leider van het Drents Programma, dat jarenlang elke zaterdag van zes tot zeven uur werd uitgezonden, bezorgde Tonny van der Veen duizenden mensen heel veel luisterplezier. Hij was de brenger en ‘maker’ van verscheidene Drentse radio grootheden, zoals Geesje Been, Max Douwes, Hans Heyting, Jan Weggemans en Gosso Berga.  Ook regisseerde hij een graag beluisterde schets als ‘Schupp’n is Troef’ en ‘Bij de Scheerbaas’, waarin hij zelf meespeelde. Op 30 maart 2004 is Tonny van der Veen….op tachtigjarige leeftijd….overleden.

 
De legendarische ‘Mans Tierelier’, die op z’n Drents met zijn dwaallicht door Drenthe trok, vertolkt door Max Douwes (rechter foto, 1923 – 1998), werd ook door Tonny geregisseerd. 

 
Trouwfoto’s van Ilse en Jaap op 15 juli 1959.

Jaap Dubbelboer (1929 – 2003), één van die andere “toppers” van de Thrianta’s, is opgegroeid in Klazienaveen en viel op door z’n ietwat omfloerste en fluisterende stem, ook z’n teksten en muziek maakten indruk.  Nadat de Thrianta’s er in 1956 helemaal mee waren gestopt, is Jaap samen met mede-Thriantaan Henk van Dijk vertrokken naar Hilversum, waar zij een paar jaar gezamenlijk aan diverse radio- en televisie-uitzendingen meewerkten: zoals het wekelijkse radioprogramma ‘Refrein Festijn’ , maar ook aan de maandelijkse televisieprogramma’s ‘Zeven liedjes op zaterdagavond’ en ‘Publieke tribune’ . Het laatste tv-optreden van Dubbelboer, vond plaats in 1960, toen hij meedeed aan de Nederlandse finale van het Eurovisie Songfestival. Met weinig succes overigens. Jaap werd helaas laatste…. Onderaan deze pagina zetten we dat optreden van Jaap’s deelname aan dat Songfestival-optreden nog wel even neer…. 

 
Links: Ilse Wessel op 36 jarige leeftijd    Rechts: Ilse 49 jaar .

Behalve voor de Vara werkte hij dus ook voor de Avro, onder meer met het programma ‘De muziek waarvan wij houden’. En in die periode bij de Avro, leerde Jaap Dubbelboer radio-omroepster Ilse Wessel kennen, met wie hij in 1959 trouwde. Jaap’s vrouw, Ilse Wessel (1929 – 2014) was een Nederlandse presentatrice bekend van de AVRO. Ilse begon in 1949 bij de AVRO op kantoor. In 1953 maakte ze haar debuut als radio-omroepster. In 1963 stopte ze met radio en ging ze verder met televisie. Naast de AVRO heeft zij ook voor het ANP, het Humanistisch Verbond en Radio Nederland Wereldomroep gewerkt. Zij verzorgde in 1966 onder meer het verslag van het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus op radio en televisie. In 2000 is Ilse Wessel zeventig jaar en stopt met haar werk bij de omroepen.

   
Met een orkest onder leiding van vriend Henk van Dijk (hierboven rechts met Seth Gaaikema) maakte hij in 1958 een 45-toerenplaat met o.a. het nummer “Een afscheid zonder meer”, dat min of meer een evergreen is geworden. Het liedje is nog wel te vinden op You Tube. Het schijnt dat Dubbelboer in z’n carrière wel 300 liedjes heeft geschreven….


Henk van Dijk (hierboven in 1971) was een zeer goede pianist, ook al in die periode dat hij bij de Thrianta’s speelde en Van Dijk sloeg later z’n vleugels uit en werkte in 1965 zelfs samen met Seth Gaaikema, omdat diens vaste pianist Roelof Stalknecht geen pokkenprik wilde en die prik was beslist nodig, omdat ze op tournee naar Suriname gingen…. In 1969 werd Van Dijk de vaste pianist van Gaaikema met wie hij, naast veel optredens in Nederland, ook optrad in onder meer Thailand en Canada. Naast cabaretpianist werkte hij destijds ook als componist en kritisch tekstredacteur nauw samen met Gaaikema. De samenwerking van Seth en Henk duurde nog tot 1982.


Zanger Jan van Dijk (geen familie van Henk) was de laatst overlevende van de Thrianta’s; hij stierf op 21 september 2013 op 90 jarige leeftijd.


 
Geof Duke werd de winnaar van de 500 cc races tijdens de Asser TT van 1951. Voor de liefhebbers hebben we daar nog een ruime minuut filmbeelden van.


En hier ook nog even Jaap Dubbelboer’s poging om in 1960 het Nationale Songfestival te winnen, maar hij werd slechts laatste….