“TT Girl” van Pigmeat kwam uit in 2000

Pigmeat was een Fries folkduo, bestaande uit Jankobus Seunnenga en Sytse Haima en waren vooral bekend door hun z.g. “straatmuzikantenstijl”. Het liedje is een variatie op een nummer van hun 1e CD, Yellow Girl. Live deden ze voor de gein veel variaties daarop, van “Goenga Loenga Girl”, “Hip Hop Girl”, “Hottentottententoonstelling Girl” tot “Death Metal Girl”. En zo is dus in het jaar 2000 ook “TT Girl” ontstaan.


Het origineel, Yellow Girl is een traditional van Leadbelly die ook het nummer Pigmeat ooit speelde. Daar is dus de bandnaam dan weer van.  “TT Girl” was een lied dat….volgens Sytse Haima…..live nogal wat opzien baarde, volgens Sytse waaiden de broekspijpen zowat van de broek, zoveel luchtdruk dat het met zich mee bracht. Het origineel zou uit de jaren ’20 of ’30 stammen, of misschien wel ouder.

 
Seunnenga en Haima, beiden afkomstig uit de Friese punkband Kobus gaat naar Appelscha, begonnen met Pigmeat in 1989.
Aanvankelijk maakte het duo Engelstalige en instrumentale muziek.

De cd ’t Aardse Juk (1998) was hun eerste productie in hun moedertalen; Seunnenga schreef teksten in het Nederlands en Haima in het Fries. Instrumentale nummers bleven ze ook maken, maar die kregen Nederlandstalige respectievelijk Friestalige titels.


Het meest spraakmakende nummer in hun carrière was Blonde Alien (2006) over Geert Wilders.
En de video-clip daarvan, vind je helemaal onderaan deze pagina

In oktober 2008 maakte Pigmeat bekend ermee te stoppen.


Jan Seunnenga en Sytse Haima hebben gedurende bijna twintig jaar de (Noordelijke) kroegpodia plat gespeeld en onderweg een trits albums en singles (met vaak hilarische videoclips) afleverden. Dat is nu verleden tijd; op 21 maart 2009 gaf Pigmeat een laatste optreden in “De 2 Gemeenten” te Jirnsum.

Seunnenga ging als Jankobus Seunnenga verder met het project Uit Angst Voor De Holheid.
Sytse Haima ging verder met het feesttrio De Suskes, maar ging ook solo op pad en schijnt zelfs Friestalige solo CD’s te maken.

 
Hieronder dat spraakmakende liedje “Blonde Alien” over Geert Wilders
(De beeldkwaliteit is niet denderend trouwens, maar het liedje is simpelweg geweldig leuk)