Piet Nortier was de verslaggever en je hoort diverse hoogtepunten én race geluiden uit 1967 en 1969!

Geen TT liedjes, maar we vonden dit toch de moeite waard om deze beide unieke TT race geluiden als bonus op deze TT liedjes site te plaatsen!  (Beide LP’s, die dus alleen uitkwamen in 1967 en 1969, werden uitgegeven door “Motor”….het motorsport-blad waarvan Nortier destijds trouwens de uitgever en hoofdredacteur was!)


Piet Nortier was de speaker van de TT vanaf 1928 en hield dat maar liefst 31 jaar vol….hij stopte na de TT van 1959. Ook verzorgde hij
vanaf 1931 rechtstreeks de live KRO radio uitzendingen vanaf het TT circuit te Assen . Degene die niet op het circuit aanwezig waren konden vanaf toen dus de races live ook via de radio volgen. Na zijn lange staat van dienst voor de TT organisatie, kon hij zich meer storten op andere bezigheden. Er werden later zelfs 2 grammofoon platen geperst, eentje van al dat “geweld” uit 1967, en 2 jaar later verscheen er nog eentje, maar dan met het geluid uit 1969 ! Luister naar de stem van Piet Nortier met op de LP van 1967 verslag van de diverse hoogtepunten en het motorkabaal van de 125/250/350 en de 500cc. En op de LP uit 1969 van de 50/125/250 en de 350cc. Puur Nostalgie. Piet zelf heeft trouwens ook wel 40 motorfietsen gehad in z’n leven.

   
Links: Piet geheel rechts op foto uit 1933.  2e van links: Piet in z’n “hok” in 1953.  3e van links: De befaamde “Duiventil”! Rechts: Piet op foto uit 1959.

Nortier was de eerste radioreporter die live verslag deed van de TT en heeft het evenement grote bekendheid gegeven. Hij kon de race voor de radio verslaan op een wijze die mensen massaal naar het TT-spektakel lokte. De TT-races werden in 1931 voor het eerst live op de radio uitgezonden. “Pieter Nortier, de altijd enthousiaste kenner van de motorwereld, heeft met zijn jaarlijkse radio-uitzendingen veel bijgedragen aan de grote populariteit van de TT in Assen. Jarenlang heeft hij zijn radioreportages voor de KRO gecombineerd met de verslaggeving voor de toeschouwers op het circuit. Om de radioluisteraars een nog beter inzicht in het wedstrijdverloop te geven werd een tweetal jaren geleden besloten Nortier gedurende de TT-races gehaald voor radioreportages vrij te maken”, schrijft de Provinciaalse Zeeuwse Courant op 21 juni 1961. Nortier heeft altijd een voorliefde gehad voor de motorsport. In De Telegraaf wordt op 13 december 1980 met hem teruggekeken op zijn carrière als verslaggever in de motorsport. “De autosport is altijd een sport geweest van graven, baronnen, lords en jonkheren. Prima jongens hoor, maar geen mensen die veel van techniek en de sport afwisten. Dat was in de motorsport altijd anders. Daar sprak je met mensen die zelf reden, die er verstand van hadden. Bovendien is de motorsport natuurlijk oneindig mooier. Je ziet de mannen aan het werk, in de autoracerij volg je alleen een soort rijdende badkuip met een valhelm.” En als elk jaar Jaap Timmer, bij de persconferentie van het grootste sportevenement, de TT van Assen de woorden van Piet Nortier aanhaalt: “De thuisblijvers hebben andermaal ongelijk gehad”, dan zit in z’n riante flat in Voorschoten de man die meer dan 60 jaar van zijn leven aan de motorsport wijdde, zich te verbijten en hoor je hem denken: “Kon ik daar nog maar eens heenscheuren in mijn Porsche of desnoods op de Norton, met zo’n forse klap van de zuiger bij elke lantaarnpaal.”

 
Hierboven de originele voor- en achterkant van de LP uit 1967
 
En hierboven de originele voor- en achterkant van de LP uit 1969

 
Piet Nortier was ook een groot auto-race-sport-liefhebber en beoefenaar en hij wint in juni 1939 met zijn BMW 328, zelfs de Grand Prix van Zandvoort! 
Winnaar van de sportwagenklasse boven 1,5 liter dus, tijdens de Prijs van Zandvoort met z’n BMW. De pijproker noemde zijn auto liefkozend ‘smoke’ vanwege de grijsblauwe kleur. Piet Nortier reed trouwens wel 20 keer die z.g. Tulpenrallye. Rechts Piet Nortier in 1967.

Nadat Piet Nortier er na 31 jaar in 1959 mee was gestopt, kwamen er andere omroepers, eerst Rins de Groot, een poosje later was dat de toemalige Mr TT, Jaap Timmer en vanaf 1975 vervulde Jan de Rooij uit Breda die functie. Onderaan deze pagina kun je nog wat foto’s zien van voornoemde Jan De Rooij, die volgens ons in 2019 nog steeds in functie was; al bijna 45 jaar dus…

Piet Nortier was trouwens ook benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau! Hij was ook secretaris van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, zelfs uitgever van het blad ‘Motor’, tien jaar bestuurslid van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club, veertig jaar bestuurslid en lange tijd voorzitter van de Fédération Internationale de Motocyclisme, wegracer, motorcrosser en autorallyrijder: Nortiers leven stond meer dan zestig jaar in het teken van de auto- en motorsport. Een leuk interview uit 1951 met Piet Nortier vind je nog onderaan deze pagina.

 
Piet links in 1982. Hij overleed in 1984 op 83-jarige leeftijd. (net voor de TT….)

 
Hieronder Jan de Rooij….baanspeaker vanaf 1975….rechts met Egbert Streuer.

 
En hieronder nog een leuk interview uit 1951 over Piet Nortier: