“Mijn vader en de motorrace” is in 1975 uitgebracht.

Pro et Contra uit Asten startte in 1972. Initiatiefneemster en oprichtster was Toos Manders. En hoe het nu allemaal precies is gegaan en gekomen in 1975, kunnen ze ons niet (meer) vertellen, maar Pro et Contra uit Asten brachten in 1975 wel een heus TT lied uit. Het trio waaruit Pro et Contra in 2019 nog steeds bestaat, oftewel Leo, Joop en Jan, hadden ook helemaal geen fotootjes meer van die zeventiger jaren, vandaar dat de fotootjes van een latere periode zijn. Hieronder links o.a. een screen-shot uit een video-clip van 2002.

 
Linker foto vlnr:  Toos Manders, Joop Martens, Jan Geven, Leo van Bussel, Nell van Hout en Basil Ampts.
Rechter foto: Joop Martens, Leo van Bussel en Jan Geven.


De leden van Pro et Contra in de loop der tijd waren Frans van den Boomen (zang), Koosje Hoendervangers (zang), Nell van Hout (zang), Leo van Bussel (zang), Joop Martens (gitaar), Basil Ampts (basgitaar en contrabas), Rob Ampts (piano) en vanaf 1985 Jan Geven (piano).
Een aantal van voornoemde leden zijn te zien op de foto hierboven.

Oprichtster Toos Manders schreef zo’n beetje alle teksten en voerde ook de regie! De muziek van dit lied werd trouwens gecomponeerd door F. v.d. Heyden. Toos overleed trouwens in 2009 en dat was een fikse aderlating voor het gerenommeerde muziekgezelschap.

   
Linker foto: vlnr: Gitarist Joop Martens (67), zanger Leo van Bussel (71) en pianist Jan Geven (61).
(Jan Geven, de jongste van het stel, sloot zich in 1985 aan bij de mannen van het eerste uur, oftewel voornoemde Joop en Leo.)

(Tegenwoordig (2019) is Pro et Contra nog als soortement streektaalmuziek trio actief!)


Het gezelschap verzorgde destijds onder meer optredens tijdens de zittingsavonden van de carnavalsvereniging “De Klot”. De groep leverde tot 1984 jaarlijks bijdragen aan deze avonden. Daarna ontwikkelde Pro et Contra zich tot cabaretgroep die optrad in de regio maar ook daarbuiten. Muziek werd daarbij een steeds belangrijker element. De groep maakte destijds veel furore, was zelfs te gast bij Willem Duijs en werd geplugd door niemand minder dan Gerrit den Braber.
Het 30-jarig bestaan in 2002 werd groots gevierd en was een onvergetelijk festijn.

 
In 1975 bracht Pro et Contra ook een “algemeen” motorliedje uit, namelijk “DE MOTORMAN” ! Dit liedje willen we je ook graag laten horen hier:

Hieronder nog een héél mooi liedje van Pro et Contra uit 1987. Van de CD “Spatjes” van Pro & Contra uit Asten. Het liedje “Schuil maar bij mij” oogste zelfs landelijk succes. Nog regelmatig is dit liedje op de regionale radio te horen. De tekst is van Toos Manders, de muziek van Frans van der Heijden. Het nummer wordt gezongen door Leo van Bussel en Nel van Hout.